Svenska radiokanaler

Svenska radiokanaler

Idag finns det många olika radiokanaler att välja bland. Både de som finansieras av reklam och de som finansieras av staten. I den här delen går vi igenom några av våra mest populära radiokanaler i Sverige.

Sveriges Radio

Sveriges radio är namnet på den radioverksamhet som står till samhällets tjänst och drivs därför av staten. Det kallas för public service. Sveriges Radio grundades för snart 100 år sedan, närmre bestämt år 1924. Idag har Sveriges radio 4 frekvenser att välja bland, P1, P2, P3 och P4. P:et står för program. Alltså program 1 och så vidare. P3 är Sveriges radios egna ungdomskanal och riktar sig främst till en yngre publik. P4 har radiostationer runt om i hela landet och sänder lokalradio därifrån. Några programledare på Sveriges radio är Kodjo Akolor, Katherine Zimmerman, David Druid, Louise Epstein och Titti Schultz.

NRJ

NRJ är en av Europas största nätverk när det kommer till kommersiella radiokanaler och är den första kommersiellt finansierade radiokanalen i Sverige. År 1993 började NRJ sända sina radioprogram i Sverige. Några programledare på NRJ är Messiah Hallberg, Niclas Wahlgren och Klara Doktorow.

Rix FM

Rix FM är ett annat exempel på en populär kommersiell radiokanal som även de startade år 1993. Deras mest populära program är morgonprogrammet rix morronzoo och de har även turnerat runt med rix fm festivalen som bjudit på både nationella och internationella artister. Några av rix FMs programledare är Laila Bagge, Roger Nordin, Martina Thun och Ola lustig.

Mix megapol

Mix megapol var även de tidiga med att starta upp en kommersiell radiokanal. År 1994 började de sända sina radioprogram. Deras slogan är ”den perfekta mixen” och syftar på att de blandar musik från alla årtionden med den nyaste musiken. Mix megapols största radioprogram är morgonprogrammet Gry Forsell med vänner som programleds av Gry Forsell. Några andra av kanalens programledare är Jakob Öqvist och Karolina Widerström.

Bandit rock

Om rock är din bästa musikgenre är bandit rock den radiokanal du bör ratta in. De började med sina sändningar år 2004. Förutom att de spelar rock så spelar de en blandning av punk och metal. Programledaren för bandit rock heter Anders Hafsund.

Lugna favoriter

Ett annat exempel på en radiokanal som har mer nischad musik är lugna favoriter som bara spelar lugn musik. De började med sina sändningar år 1996 och är sedan 2018 inte bemannad av någon programledare utan spelar bara lugn musik. Men innan dess har bland annat Niclas Wahlgren varit programledare för radiokanalen.