Utrustning inför poddstarten

Om radio och podcasts

Utrustning inför poddstarten

Går du i tankar om att starta en podcast? För att komma igång krävs en initial investering i utrustning. Du behöver mikrofoner av hög kvalitet som garanterar en optimal ljudupplevelse. Smarta enheter såsom mobil och Ipad är också nödvändiga för ett smidigt poddande.

Här ger vi dig ekonomiska tips på hur du investerar inför poddstarten. Häng med och ta del av smarta podcasttips!

Smart och hållbart

När det gäller teknisk podcastutrustning finns det idag många alternativ att välja bland och tillverkarna är snabba med att lansera nya versioner. Något som i längden blir dyrt för dig som konsument och användare, men det finns smarta sätt att minimera kostnaden för podcastutrustning.

Utgå från ett hållbart tänkande när du ska investera i ny utrustning för att komma igång med poddandet. Allt behöver inte vara sprillans nytt från fabrik utan kan fungera fint även med några år på nacken. Andrahandsmarknaden för exempelvis Ipads och smartphones är ett bra tips eftersom smarta enheter är nödvändig utrustning för en ”poddare”. Vi talar om tusentals sparade kronor på att köpa en begagnad Ipad 5 med garanti eller en fullt brukbar Mac-dator från några år tillbaka.

Ett annat sätt för att inte slösa pengar i onödan är att rigga din egen studio i hemmet. Att spela in en podcast i en professionell studio är så klart det optimala, men med rätt knep kan du få till en hemmastudio som genererar bra kvalitet.

Klippning och ljud

Efterproduktionen av det inspelade materialet brukar ta tid och även kosta pengar. I många fall anlitar poddare en professionell klippare för att färdigställa ett eller flera avsnitt. Det är ett jobb som kräver kunskap och erfarenhet, men den som är något tekniskt lagd kan snabbt lära sig detta själv.

Tipset är helt enkelt att lägga en slant på att utbilda dig inom klippning istället för att betala någon annan för jobbet. Varför inte ansöka om ett mediestipendium för att ta en kurs i klippning. På nätet finns ett stort utbud av seriösa onlinekurser inom ämnet.

Det finns gratisappar som ger dig en god inblick i hur klippning av ljud går till – en bra start för att lära dig grunden. Summa summarum när det gäller efterproduktionen är helt enkelt att inte direkt investera för mycket pengar på program och anlitad klippare!

Inga kommentarer

Lägg till din kommentar