Poddar om ekonomi

Om radio och podcasts

Poddar om ekonomi

Att lyssna på poddar kan fungera både som avslappning, underhållning och som utbildning. En av de sektorer där det finns flest poddar är inom finans och ekonomi. Du som är intresserad av dessa ämnen har en veritabel guldgruva att gräva ner dig i och lära dig av.

I ekonomikategorin hittar vi allt från poddar som gör avancerade makroekonomiska analyser till de som avhandlar ”enklare” privatekonomiska ämnen som hur du jämför elavtal eller hittar bästa bolånet. Det finns också massor av poddar som rör aktier och annat sparande. Här går vi igenom några av de största och bästa ekonomipoddarna du kan lyssna på just nu.

Finansinspektionens podd om privatekonomi

Det här är en myndighetspodd om allt som rör privatekonomi inklusive lån, sparande, pension och familjejuridik. Den är kanske inte lika underhållande som många andra poddar, men om du letar 100 % korrekt information i en specifik fråga är det här ett bra ställe att vända dig till.

Freakonomics

En engelsk podd som är lika mycket management som ekonomi. Fokus här ligger på att avhandla hur ekonomiska incitamentstrukturer påverkar till synes orelaterade frågor på oväntade sätt. Den är både underhållande och bjuder på många aha-ögonblick. Läs också gärna boken med samma namn.

Avanzapodden

Avanza är en av Sveriges största nätmäklare. De har givetvis också sin egen podd. I Avanzapodden kan du lyssna på företagets två sparekonomer som tillsammans med inbjudna gäster går igenom frågor som rör både börs och privatekonomi.

Dagens Industris poddar

Dagens Industri är en av de viktigaste spelarna på den svenska ekonomiarenan. Inte bara för att de är bäst på analyser och nyhetsfördjupning kring allt som rör ekonomi, utan också för att deras ställning gör att de har påverkan på börs och marknader. För att kunna ligga i framkant behöver du alltså hålla dig ajour med vad de gör och tycker. Deras podd Makrorådet som drivs av Viktor Munkhammar är en bra början.

Dagens Industri driver också podden Smarta Pengar som handlar om mer grundläggande privatekonomiska frågor.

Börssnack

Börssnack är en av de största svenska poddarna om aktier. Här får du initierade analyser och de mest intressanta gästerna. Om du är det minsta intresserad av investeringar är det nästan ett måste att lägga till den här i din poddspelare.

Kapitalet

Kapitalet kan närmast beskrivas som ett svenskt svar på Freakonomics. Det är en podd som funnits sedan 2017 och flera gånger utnämnts till Sveriges bästa i sin kategori. Här serveras du intressanta och ofta överraskande ämnen som presenteras på ett underhållande sätt. Kapitalet är bra på att ta sig an de stora frågorna som rör ekonomi och marknad men exemplifiera dem på mikronivå.

The Economist

Den som hållit på med ekonomi och finans ett tag är förhoppningsvis väl medveten om att det här sällan är frågor som är lokala eller nationella. Om du ska få koll på de övergripande trenderna behöver du snarare ha koll på hela världen. The Economists podcast är då ett heltäckande och mycket bra val. Rent krasst gör deras ställning också att de kan få tag på de riktigt tunga gästerna på ett sätt som svenska poddar inte kan.

Inga kommentarer

Lägg till din kommentar